När ett barn berättar

Barn berättar att det är viktigt hur föräldrar och andra vuxna är i vardagen. Det är där förtroende byggs upp. Barn har saker som de vill berätta för vuxna hela tiden. Har de vuxna tid att lyssna så fortsätter de att berätta.

Barn vill berätta för någon de känner och har förtroende för. Om de ska berätta för en främling är det svårt, och det kräver att de förstår varför de ska berätta. Råd från barn och unga om vad som är viktigt när ett barn berättar.

  • Lyssna
  • Låt det ta tid, barn måste få berätta i sin egen takt!
  • Ställ frågor – men inte allt för många…
  • Var lugn!
  • Tro på barnen!

Barn berättar att de gärna vill ha frågor som hjälper dem vidare, och att de inte vill att vuxna ska vara helt tysta. Men de vill inte att de vuxna ska ta över och prata för mycket själva.

Barn beskriver också att det är jobbigt om vuxna blir för arga eller för upprörda när de berättar något. Då vågar de inte säga något alls nästa gång. Lugna vuxna är viktigt för att kunna känna förtroende nog att berätta. Men dessutom är det viktigt för barn att känna sig trodda och tagna på allvar.

Läs mer på nedan hemsidor

Bris – På Bris webbplats kan du under 18 ringa, maila eller chatta om du behöver prata med någon. Du behöver inte berätta vem du är när du kontaktar Bris och samtal till Bris syns inte på telefonräkningen.
Tjejjouren – Tjejjouren vänder sig främst till alla som identifierar sig som tjej, i åldrarna 12-20. Här får du hjälp att hitta din närmsta tjejjour och hittar information om sex, relationer och hälsa.
Killfrågor – på killfragor kan du chatta på måndagar, tisdagar, onsdagar, torsdagar och söndagar mellan klockan 19 och 21.
UMO – UMO är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO.se kan du få kunskap om kroppen, sex, relationer, psykisk hälsa, alkohol och droger, självkänsla och mycket annat.
RFSL ungdom – RFSL Ungdom är ett ungdomsförbund som jobbar för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter.

DittECPAT – Här kan du få hjälp, stöd och kunskap om bilder, sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL. Ditt ECPAT kan också hjälpa dig ta ner nakenbilder som har spridits