Sök
Stäng denna sökruta.

Under 18

Dags att prata om skilda föräldrar - för dig under 18

Familjer kan se ut på många olika sätt. En del barn har föräldrar som bor ihop, andra barn bor bara med en förälder men träffar den andra ibland och det finns barn som inte bor med sina föräldrar alls utan bor i ett familjehem.

Hursomhelst – föräldrar kan flytta isär eller så har de aldrig bott ihop. Vanliga anledningar till att föräldrar flyttar isär är att föräldrarna inte kommer överens eller bråkar mycket, kanske de tycker om varandra på ett annat sätt än innan eller så kanske en eller båda föräldrarna har problem som påverkar familjen.

Den här sidan har Stiftelsen Allmänna Barnhuset tagit fram. Vi har samarbetat med vuxna som arbetar med barn som har skilda föräldrar och vi har träffat barn som berättat om sina erfarenheter. Hoppas att du får svar på dina frågor och att den här fliken är till hjälp för dig!

Så här kan det vara

Adrian har sett bilder på mammas och pappas bröllop. De hade fina kläder och alla de kände kom till kyrkan och var med på bröllopet. Mamma och pappa tänkte att de skulle leva ihop tills de blev gamla och dog. Men så blev det inte, de ångrade sig och skilde sig när Adrian var sju.


Så länge My kan minnas så har hon bott varannan vecka hos mamma och varannan vecka hos pappa. En dag frågar hon om när de flyttade isär. Pappa berättar att de aldrig bott ihop. De tyckte om varandra och träffades ofta, men ingen av dem var jättekär. De är jätteglada att My kom till, men de bestämde från början att My skulle ha två hem, ett hos mamma och ett hos pappa.

När föräldrar inte bor ihop kan man ha många frågor. Här kan du läsa om olika teman som kan vara viktiga när ens föräldrar inte bor ihop.

Barn är experter på sina egna liv. Här har vi samlat citat som barn och ungdomar har sagt till oss när vi frågat dem om hur det var när deras föräldrar flyttade isär och hur det är att föräldrar som inte bor ihop.

Alla barn har rättigheter! För barn som har föräldrar som inte bor ihop finns det vissa lagar och rättigheter som är extra viktiga. Här kan du läsa mer om svenska lagar och barns rättigheter.

Läs mer på

Umo – ”Stöd om du har problem i familjen”, en lista med olika organisationer där du kan prata med vuxna om du har problem i familjen

Umo – ”Skilda föräldrar”, mer information om hur det kan vara när föräldrar flyttar isär.

Koll på Soc – Förklaring av svåra ord som ”vårdnadshavare”, ”boende” och ”umgänge”

Hedersförtryck.se – drivs av Länsstyrelsen Östergötland och är en informationssida för alla som på ett eller annat sätt kommer i kontakt med olika former av hedersrelaterat våld och förtryck.
1177 Vårdguiden – tryggt om din hälsa och vård. Läs om hälsa och sjukdomar och var du kan hitta vård.

Män.se – Är du separerad pappa? Fram till och med 2025 finns ett projekt som föreningen MÄN driver som syftar till att ge stöd till pappor i separation. Stödet är ofta möjligt att delta på distans.

Samarbeteefterskilsmässa.se – Många kommuner erbjuder föräldrar stöd genom det digitala verktyget SES, Samarbete efter skilsmässa. På hemsidan kan du ta del av verktyget och se om din kommun är ansluten.