Barn som utsätter andra

Små barn leker ofta sexuella lekar, och undersöker sig själva eller andra. Det är alldeles normalt. Men som vuxen finns det saker man ska vara vaksam mot.

Varningstecken är när:

  • Det är stor åldersskillnad mellan barnen
  • Det är stor skillnad i utvecklingsnivå mellan barnen
  • Om ett barn tvingar eller gör andra barn illa
  • Om ett barn leker sexuella lekar väldigt ofta och driver på för att få med sig andra barn
  • Om ett barn inte kan låta bli fast vuxna säger till
  • Om de sexuella lekarna är för avancerade för åldern

För ett barn som är utsatt av ett annat barn kan det vara lika jobbigt som att utsättas av en vuxen. De kan behöva stöd och behandling. Man brukar inte säga att yngre barn begår övergrepp, utan att de har sexuella beteendeproblem. De behöver också hjälp. När ett barn är utsatt för sexuella kränkningar eller övergrepp ska det anmälas, oavsett ålder på den som utsätter dem.

Tonåringar begår en stor del av våldtäkter och andra övergrepp mot andra barn och unga. Som förälder betyder det att man kan hamna i situationen att ens eget barn har våldtagit en jämnårig. Barn över femton år är straffmyndiga och kan dömas för brotten. Det är viktigt att sätta stopp för unga som utsätter andra. Det finns hjälp att få så att de inte fortsätter att utsätta andra för övergrepp under uppväxten och vuxenlivet.

Läs mer på nedan hemsidor

Bris – På Bris webbplats kan du under 18 ringa, maila eller chatta om du behöver prata med någon. Du behöver inte berätta vem du är när du kontaktar Bris och samtal till Bris syns inte på telefonräkningen.
Tjejjouren – Tjejjouren vänder sig främst till alla som identifierar sig som tjej, i åldrarna 12-20. Här får du hjälp att hitta din närmsta tjejjour och hittar information om sex, relationer och hälsa.
Killfrågor – på killfragor kan du chatta på måndagar, tisdagar, onsdagar, torsdagar och söndagar mellan klockan 19 och 21.
UMO – UMO är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO.se kan du få kunskap om kroppen, sex, relationer, psykisk hälsa, alkohol och droger, självkänsla och mycket annat.
RFSL ungdom – RFSL Ungdom är ett ungdomsförbund som jobbar för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter.
Safeselfie – Safeselfire.se är en sajt som handlar om sexuella bilder och filmer på internet. Vad händer när något sprids utom kontroll? När något inte känns bra?
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email