Sök
Stäng denna sökruta.

På nätet

De flesta barn varken lägger ut eller skickar avklädda bilder på sig själva. Det är ungefär en tredjedel som har skickat en avklädd bild innan de fyllt arton, men det är väldigt få som lägger ut avklädda bilder på nätet. Alla som gör det råkar inte illa ut, men barn kan fara riktigt illa om bilderna sprids eller hamnar i fel händer.

Det är viktigt att hålla sig informerad om vad barn och unga gör på nätet och fråga ditt barn om vad de gör både online och offline och att prata med sitt barn om riskerna! Men om de råkar illa ut, så stötta dem och hjälp till! Det hjälper inte att bli arg eller att döma!

Små barn leker ofta sexuella lekar, och undersöker sig själva eller andra. Det är alldeles normalt. Men som vuxen finns det saker man ska vara vaksam mot.

Varningstecken är när:

  • Det är stor åldersskillnad mellan barnen
  • Det är stor skillnad i utvecklingsnivå mellan barnen
  • Om ett barn tvingar eller gör andra barn illa
  • Om ett barn leker sexuella lekar väldigt ofta och driver på för att få med sig andra barn
  • Om ett barn inte kan låta bli fast vuxna säger till
  • Om de sexuella lekarna är för avancerade för åldern

För ett barn som är utsatt av ett annat barn kan det vara lika jobbigt som att utsättas av en vuxen. De kan behöva stöd och behandling. Man brukar inte säga att yngre barn begår övergrepp, utan att de har sexuella beteendeproblem. De behöver också hjälp. När ett barn är utsatt för sexuella kränkningar eller övergrepp ska det anmälas, oavsett ålder på den som utsätter dem.

Tonåringar begår en stor del av våldtäkter och andra övergrepp mot andra barn och unga. Som förälder betyder det att man kan hamna i situationen att ens eget barn har våldtagit en jämnårig. Barn över femton år är straffmyndiga och kan dömas för brotten. Det är viktigt att sätta stopp för unga som utsätter andra. Det finns hjälp att få så att de inte fortsätter att utsätta andra för övergrepp under uppväxten och vuxenlivet.

Råd till barn och unga

  • Sänd bara bilder till de som du känner och litar på!
  • Skicka aldrig bilder för att du pressas, tvingas eller hotas!
  • Avklädda bilder är inte en självklar del av ett förhållande!
  • Skicka bara bilder som känns säkra och som det är OK att andra ser!
  • Om du är osäker eller orolig -skicka inte

ECPATs rapport ”Var försiktig och prata med en vuxen så fort det händer något” uppmärksammar barns utsatthet för sexualbrott på och utanför nätet. Den vänder sig till alla viktiga vuxna i barns närhet och syftet är att öka kunskapen om barns upplevelser, attityder och strategier för att hantera sexuella övergrepp. Rapporten grundar sig på den webbaserade undersökningen ”Nude på nätet” (2023) som genomförts bland barn och unga mellan 10 och 17 år. 

Läs mer på nedan hemsidor

Bris – På Bris webbplats kan du under 18 ringa, maila eller chatta om du behöver prata med någon. Du behöver inte berätta vem du är när du kontaktar Bris och samtal till Bris syns inte på telefonräkningen.
Tjejjouren – Tjejjouren vänder sig främst till alla som identifierar sig som tjej, i åldrarna 12-20. Här får du hjälp att hitta din närmsta tjejjour och hittar information om sex, relationer och hälsa.
Killfrågor – på killfragor kan du chatta på måndagar, tisdagar, onsdagar, torsdagar och söndagar mellan klockan 19 och 21.
UMO – UMO är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO.se kan du få kunskap om kroppen, sex, relationer, psykisk hälsa, alkohol och droger, självkänsla och mycket annat.
RFSL ungdom – RFSL Ungdom är ett ungdomsförbund som jobbar för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter.

DittECPAT – Här kan du få hjälp, stöd och kunskap om bilder, sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL. Ditt ECPAT kan också hjälpa dig ta ner nakenbilder som har spridits