Att skapa förtroende

De barn och unga som vi har träffat är tydliga med att de inte litar på alla vuxna. En del känns det bra att öppna sig inför, andra vill man inte alls prata med. Det är ett stort förtroende att berätta för vuxna om sexuella övergrepp.

Barn som har berättar om övergrepp har ibland blivit ifrågasatta eller mötts av misstro. Det har gjort väldigt ont, och har ibland lett till att de tystnat. De vill bli tagna på allvar!

Råd från barn och unga till vuxna som arbetar med barn

  • Visa att du bryr dig och var gärna personlig!
  • Förklara vem du är och vad du kan göra!
  • Barn ska få prata med samma vuxen! Det tar tid att få förtroende!
  • Var ärlig, håll vad du lovar och skvallra inte!
  • Miljön är viktig!
  • Ta barnen på allvar!

De vuxna som upplevs som snälla och som bryr sig om barnen de möter är det lättare att prata med. Det är skönt om de vuxna slappnar av lite, och vågar berätta något litet om sig själva.

Det är många gånger svårt för barn att förstå vad olika vuxna har för roll och vad de kan hjälpa till med. Det måste man berätta!

En del av barnen som varit utsatta för övergrepp har träffat väldigt många olika vuxna. Poliser, psykologer och socialsekreterare har bytts ut. Det har varit jobbigt. Barnen tycker att de vuxna kan se till att barn får fortsätta att träffa en och samma person.

Det kan krävas lite tid att lära känna den person man ska berätta för. Att göra något socialt, ta en promenad, fika tillsammans eller att först träffas hemma hos barnet kan räcka.

En del barn berättar om vuxna som inte hållit vad de lovat, som inte hört av sig igen eller som spritt ut saker de berättat i förtroende.

Det är viktigt var man träffas, är det fint känner man sig välkommen. Det är också viktigt att det syns att det är ett ställe för barn och unga.

Läs mer på nedan hemsidor

Tjejjourer – Här kan du chatta, hitta din närmaste tjejjour och information om sex, relationer och hälsa. Roks tjejjour vänder sig främst till alla som identifierar sig som tjej, i åldrarna 818. Unizons jour är för alla unga.    

Killfrågor – på killfragor kan du chatta på måndagar, tisdagar, onsdagar, torsdagar och söndagar mellan klockan 19 och 21.
Bris – På Bris webbplats kan du under 18 ringa, maila eller chatta om du behöver prata med någon. Du behöver inte berätta vem du är när du kontaktar Bris och samtal till Bris syns inte på telefonräkningen.
UMO – UMO är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO.se kan du få kunskap om kroppen, sex, relationer, psykisk hälsa, alkohol och droger, självkänsla och mycket annat.
RFSL ungdom – RFSL Ungdom är ett ungdomsförbund som jobbar för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter.

Safeselfie – Safeselfie.se är en sajt som handlar om sexuella bilder och filmer på internet. Vad händer när något sprids utom kontroll? När något inte känns bra?