Att vara ett stöd

Det är viktigt att upptäcka övergrepp och att slå larm! Men det är också viktigt att finnas kvar för de barn som varit utsatta och som behöver stöd.

När ett övergrepp har avslöjats så behöver barnet stöd. Vuxna som arbetar med barn kan ha stor betydelse för att barnet ska få en bra vardag. De barn vi träffat har berättat om hur vuxna utanför familjen har varit till hjälp.

Efter anmälan behöver polisen träffa barnet för att höra vad som hänt. Om föräldrarna är misstänkta för brott kan ett sätt att stötta vara att vara den som följer med till polisen. Personal i skolan och förskolan finns där varje dag och kan vara en brygga till andra, nya bekantskaper.

När utredningarna är klara så fortsätter vardagen. Barnet går i förskola, skola, på fritids och har sina fritidsaktiviteter.

Efter ett övergrepp kan barn vara ledsna, rädda eller arga, ha svårt att lära sig och att koncentrera sig, eller ha svårt att lita på både vuxna och barn. Då behövs vuxna som förstår.

Läs mer på nedan hemsidor

Tjejjourer – Här kan du chatta, hitta din närmaste tjejjour och information om sex, relationer och hälsa. Roks tjejjour vänder sig främst till alla som identifierar sig som tjej, i åldrarna 818. Unizons jour är för alla unga.    

Killfrågor – på killfragor kan du chatta på måndagar, tisdagar, onsdagar, torsdagar och söndagar mellan klockan 19 och 21.
Bris – På Bris webbplats kan du under 18 ringa, maila eller chatta om du behöver prata med någon. Du behöver inte berätta vem du är när du kontaktar Bris och samtal till Bris syns inte på telefonräkningen.
UMO – UMO är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO.se kan du få kunskap om kroppen, sex, relationer, psykisk hälsa, alkohol och droger, självkänsla och mycket annat.
RFSL ungdom – RFSL Ungdom är ett ungdomsförbund som jobbar för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter.

Safeselfie – Safeselfie.se är en sajt som handlar om sexuella bilder och filmer på internet. Vad händer när något sprids utom kontroll? När något inte känns bra?