Sök
Stäng denna sökruta.

Anmälan

Måste man anmäla?

Text om att man aldrig måste anmäla ett brott men fördelarna med det

Var/till vem anmäler man?

En polisanmälan kan man göra på telefon eller på en polisstation i staden du bor. Ibland gör man polisanmälan på ett Barnahus.

Vad händer när man anmäler? Och efteråt?

När man anmäler ett brott till polisen kan det hända att man får besöka ett Barnahus.

Barnahus

Barnahus är en särskild lokal dit barn som misstänks vara utsatta för våld eller sexuella övergrepp tas emot. På ett Barnahus finns fyra olika barnvänliga rum med polis, åklagare, läkare, socialtjänst och psykologer. Barnet slipper åka runt till massa olika ställen och berätta sin historia flera gånger. En del tar enbart emot barn under femton år, andra tar emot alla under arton år.

Det kan vara tufft för barn att anmäla ett brott. Därför är de viktigt att barn som varit med om brott tas om hand lite extra! Därför är det viktigt för oss som jobbar här att dom barn som kommer till Barnahus ska få bra information om vad som händer och vad som kommer att hända efter att man varit här.

Om du som anmält är över 15

En del tonåringar som är över 15 år besöker inte ett Barnahus när de ska eller har anmält ett övergrepp.

Hur kan det då gå till? Om man inte är på ett Barnahus?

Kort text om hur det då går till för den som anmält. Vad gör polisen först? Hur får man information? Hur lång tid kan saker ta?

Få hjälp

Det behöver ta slut. När någon gör barn illa måste det ta slut. Vem kan hjälpa? Mamma pappa, syskon kompisar

Läs mer »

Vem gör vad?

Polisen Socialtjänsten Åklagaren Läkare Barn- och ungdomspsykiatrin Polisen Polisens uppgift är att utreda brottet. Det finns särskilt utbildade poliser som utreder

Läs mer »

Läs mer på nedan hemsidor

Tjejjourer – Här kan du chatta, hitta din närmaste tjejjour och information om sex, relationer och hälsa. Roks tjejjour vänder sig främst till alla som identifierar sig som tjej, i åldrarna 818. Unizons jour är för alla unga.    

Killfrågor – på killfragor kan du chatta på måndagar, tisdagar, onsdagar, torsdagar och söndagar mellan klockan 19 och 21.
Bris – På Bris webbplats kan du under 18 ringa, maila eller chatta om du behöver prata med någon. Du behöver inte berätta vem du är när du kontaktar Bris och samtal till Bris syns inte på telefonräkningen.
UMO – UMO är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO.se kan du få kunskap om kroppen, sex, relationer, psykisk hälsa, alkohol och droger, självkänsla och mycket annat.
RFSL ungdom – RFSL Ungdom är ett ungdomsförbund som jobbar för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter.

DittECPAT – Här kan du få hjälp, stöd och kunskap om bilder, sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL. Ditt ECPAT kan också hjälpa dig ta ner nakenbilder som har spridits