Search
Close this search box.

Om en kompis blivit utsatt

De flesta tonåringar som varit med om ett sexuellt övergrepp berättar för någon jämnårig.

De barn och unga som själva varit med om övergrepp berättar för oss att de upplever att deras jämnåriga vet väldigt lite om övergrepp. Det skulle vara till hjälp om kompisarna i klassen förstod mer.

Några av de barn och unga som vi träffat och som varit utsatta berättar att de tar upp ämnet gradvis. Då får de veta hur de andra ser på övergrepp, och hur de ser på andra som varit utsatta. Om kompisar reagerar bra tar de ett steg till. Annars låter de bli.

När kompisar reagerar på ett bra sätt kan det kännas väldigt skönt. Det gäller även om den som är utsatt väljer att inte berätta om det. Det kan kännas som att man får stöd bara genom att andra visar att dom tycker övergrepp är fel, och att det inte är den som utsatts det är fel på.

Vad kan man göra som kompis?

Som jämnårig kan man göra stor skillnad för någon som är utsatt

  • Lyssna – lyssna på hur hen mår och vad hen behöver från sina kompisar just nu.
  • Stötta – fråga vad hen vill att ni gör, vill hen göra roliga saker och tänka på annat? Eller behöver hen vara för sig själv ett litet tag? Fråga igen efter ett tag hur kompisen vill ha det.
  • Slå larm – om övergreppen pågår måste de upphöra. Kontakta polisen på 114 144 om du vill anmäla ett brott eller ta kontakt med en vuxen du litar du som kan hjälpa dig att göra en anmälan.

Om kompisen inte vill att man berättar för någon?

Som jämnårig kan man få höra talas om övergrepp som ingen annan känner till. Det är en tung hemlighet att bära. En del vill inte att man berättar vad kompisen varit med om. De barn och unga som vi har pratat med är eniga om att man ska försöka berätta om det för någon vuxen. Exempel är om:

  • Kompisen fortfarande är utsatt för övergrepp
  • Kompisen mår väldigt dåligt över det som har hänt
  • Kompisen skadar sig själv eller andra

Ett sätt är att erbjuda sig att följa med och prata med en vuxen. Eller att berätta åt kompisen.

Tips på nummer du kan ringa om du inte vet vad du ska göra. Om du vill ställa frågor. Om du inte har någon vuxen i din närhet som du litar på och kan fråga.

Läs mer på nedan hemsidor

Bris – På Bris webbplats kan du under 18 ringa, maila eller chatta om du behöver prata med någon. Du behöver inte berätta vem du är när du kontaktar Bris och samtal till Bris syns inte på telefonräkningen.
Tjejjouren – Tjejjouren vänder sig främst till alla som identifierar sig som tjej, i åldrarna 12-20. Här får du hjälp att hitta din närmsta tjejjour och hittar information om sex, relationer och hälsa.
Killfrågor – på killfragor kan du chatta på måndagar, tisdagar, onsdagar, torsdagar och söndagar mellan klockan 19 och 21.
UMO – UMO är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO.se kan du få kunskap om kroppen, sex, relationer, psykisk hälsa, alkohol och droger, självkänsla och mycket annat.
RFSL ungdom – RFSL Ungdom är ett ungdomsförbund som jobbar för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter.

DittECPAT – Här kan du få hjälp, stöd och kunskap om bilder, sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL. Ditt ECPAT kan också hjälpa dig ta ner nakenbilder som har spridits

Få hjälp

Det behöver ta slut. När någon gör barn illa måste det ta slut. Vem kan hjälpa? Mamma pappa, syskon kompisar

Läs mer »

Vem gör vad?

Polisen Socialtjänsten Åklagaren Läkare Barn- och ungdomspsykiatrin Polisen Polisens uppgift är att utreda brottet. Det finns särskilt utbildade poliser som utreder

Läs mer »

Våga prata

Sexuella övergrepp mot barn är vanliga. I en vanlig gymnasieklass finns det antagligen både killar och tjejer som varit utsatta.

Läs mer »