Sök
Stäng denna sökruta.

Vem gör vad?

Polisen

Polisens uppgift är att utreda brottet. Det finns särskilt utbildade poliser som utreder brott mot barn och som är de som förhör barnet. Polisens utredning kallas för förundersökning och ska vara avslutad senast efter tre månader.

 

Lyssna till polisen Bente Böckman

Socialtjänsten

Socialtjänstens uppgift är att utreda och tillgodose barnets behov av skydd, stöd och information, men också att samordna arbetet mellan olika myndigheter som barnet eller familjen kan behöva ha kontakt med. Socialtjänsten ansvarar för att ge stöd och hjälp till barn och unga som inte har det bra. Alla kommuner bestämmer själva hur stödet och hjälpen av socialtjänsten ska fungera i just den kommunen. Det kan alltså fungera på olika sätt beroende på var i Sverige du bor. Socialtjänsten kan hjälpa till i många olika frågor. Bland annat:

  • Missbruk- när någon i familjen dricker mycket alkohol eller tar droger.
  • Våld eller hot hemma – när du eller någon annan i familjen blir slagen, hotad, hånad eller utsatt för sexuella övergrepp.
  • Ekonomiska problem – när pengarna inte räcker till.
  • Kriminalitet – när någon i familjen gör brottsliga saker.
  • Psykisk ohälsa – när någon i familjen mår dåligt.
  • Skilsmässa eller separation – när dina föräldrar inte kan komma överens.

 

Lyssna till socialsekreteraren Isabel Bjordal

Åklagaren

Åklagarenleder alltid förundersökningar om sexuella övergrepp mot barn,  och beslutar hur polisen ska sköta den och om åtal ska väckas. Det är åklagaren som driver processen i domstol om åtal väcks.

Barn har rätt till ett  juridiskt ombud som kallas målsägandebiträde. 

Målsägandebiträdet tar tillvara barnets eller ungdomens rättigheter under förundersökningen och vid rättegången. Om en vårdnadshavare eller en person som har en nära relation till vårdnadshavaren misstänks för brott, utses istället en så kallad särskild företrädare av tingsrätten. Den särskilde företrädaren har rätt att besluta om olika åtgärder utan vårdnadshavarens samtycke. Det kan till exempel gälla beslut om förhör, läkarundersökning eller krav på skadestånd.

 

Lyssna till åklagaren Alexandra Bopp

Läkare

Läkare undersöker barn, både för att säkra bevis på övergreppen och för att ge vård. Beroende på omständigheter och ålder kan det vara olika typer av läkare, till exempel barnläkare, gynekolog eller rättsläkare.

 

Lyssna till läkaren Per Borgström

Barn – och ungdomspsykiatrin

Barn – och ungdomspsykiatrin (BUP) är ofta de som erbjuder stöd och behandling till barn och deras familjemedlemmar, men det kan också vara andra som gör det. Några exempel är ungdomsmottagning, stödcentra för unga brottsoffer eller vårdcentralen.

 

Lyssna till psykologen Moa Mannheimer

Läs mer på nedan hemsidor

Bris – På Bris webbplats kan du under 18 ringa, maila eller chatta om du behöver prata med någon. Du behöver inte berätta vem du är när du kontaktar Bris och samtal till Bris syns inte på telefonräkningen.
Tjejjouren – Tjejjouren vänder sig främst till alla som identifierar sig som tjej, i åldrarna 12-20. Här får du hjälp att hitta din närmsta tjejjour och hittar information om sex, relationer och hälsa.
Killfrågor – på killfragor kan du chatta på måndagar, tisdagar, onsdagar, torsdagar och söndagar mellan klockan 19 och 21.
UMO – UMO är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO.se kan du få kunskap om kroppen, sex, relationer, psykisk hälsa, alkohol och droger, självkänsla och mycket annat.
RFSL ungdom – RFSL Ungdom är ett ungdomsförbund som jobbar för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter.

DittECPAT – Här kan du få hjälp, stöd och kunskap om bilder, sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL. Ditt ECPAT kan också hjälpa dig ta ner nakenbilder som har spridits

Vem gör vad?

Polisen Socialtjänsten Åklagaren Läkare Barn- och ungdomspsykiatrin Polisen Polisens uppgift är att utreda brottet. Det finns särskilt utbildade poliser som utreder

Läs mer »

Våga prata

Sexuella övergrepp mot barn är vanliga. I en vanlig gymnasieklass finns det antagligen både killar och tjejer som varit utsatta.

Läs mer »