Sök
Stäng denna sökruta.

Vem kan utsättas och vem utsätter?

Det syns inte utanpå vem som varit med om övergrepp.

Det syns inte utanpå vem som begår övergrepp heller.

Vem kan utsättas för sexuella övergrepp?

Små barn, stora barn, tonåringar, vuxna, flickor, pojkar och ickebinära kan bli utsatta för sexuella övergrepp! Det finns barn som blir utsatta för övergrepp hemma, hos kompisar, hos vänner, i idrotten, på nätet, i skolan, på förskolan eller på någon plats de inte varit på förut. En del blir utsatta av någon de känner, kanske en förälder, en kusin eller en vän. Andra utsätts av någon de inte känner eller kanske aldrig har träffat. De flesta barn är inte med om övergrepp, men de flesta känner någon som varit det.

Många som varit med om övergrepp visar tydligt att de inte mår bra. Andra visar ingenting alls utåt. Kanske gör de istället allt för att dölja att de inte mår bra inuti, eftersom de inte vill att någon ska se. Vuxna måste helt enkelt fråga, och prata öppet om övergrepp!

Vem utsätter andra för övergrepp?

Det syns inte utanpå vem som utsätter andra för övergrepp. Det kan vara svårare att tänka sig att någon som är trevlig och social begår övergrepp, men så kan det vara.

De allra flesta sexuella övergrepp begås av män eller pojkar. Men kvinnor kan också utsätta barn och ungdomar för övergrepp.

Unga personer som begår övergrepp

Många övergrepp mot barn begås av någon som är under arton år. Tonåringar är ofta utsatta av någon som är ganska jämnårig kanske en pojkvän eller en före detta pojkvän, en kompis eller en kompis kompis. Det händer också att tonåringar utsätter mindre barn för övergrepp.

Det betyder att man som tonåring kan träffa jämnåriga som faktiskt begått övergrepp mot andra. Extra svårt kan det vara när man känner både den som är utsatt och den som utsatt. Då kan det vara extra viktigt att komma ihåg att det inte syns utanpå. Det kan ju faktiskt vara så att den som begått övergrepp är den man tycker bäst om.

Ibland sprids rykten när ett övergrepp sker mellan jämnåriga. Även om personen är dömd för övergrepp, kan det bli så att den som blivit utsatt är den som blir smutskastad. Det är orättvist.

Egentligen finns det ingen anledning att sprida rykten om någon alls. Du behöver inte heller bestämma dig för om det är sant att övergreppen skett. Det kan du lämna till polisen. Istället kan du fortsätta att stötta din kompis. Det gäller både kompisar som är misstänkta för att ha utsatt någon för övergrepp och kompisar som berättar att de varit utsatta.

Det är viktigt att komma ihåg att de flesta människor inte begår övergrepp och gör allt de kan för att skydda barn mot övergrepp!

Läs mer på nedan hemsidor

Bris – På Bris webbplats kan du under 18 ringa, maila eller chatta om du behöver prata med någon. Du behöver inte berätta vem du är när du kontaktar Bris och samtal till Bris syns inte på telefonräkningen.
Tjejjouren – Tjejjouren vänder sig främst till alla som identifierar sig som tjej, i åldrarna 12-20. Här får du hjälp att hitta din närmsta tjejjour och hittar information om sex, relationer och hälsa.
Killfrågor – på killfragor kan du chatta på måndagar, tisdagar, onsdagar, torsdagar och söndagar mellan klockan 19 och 21.
UMO – UMO är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO.se kan du få kunskap om kroppen, sex, relationer, psykisk hälsa, alkohol och droger, självkänsla och mycket annat.
RFSL ungdom – RFSL Ungdom är ett ungdomsförbund som jobbar för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter.

DittECPAT – Här kan du få hjälp, stöd och kunskap om bilder, sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL. Ditt ECPAT kan också hjälpa dig ta ner nakenbilder som har spridits

Få hjälp

Det behöver ta slut. När någon gör barn illa måste det ta slut. Vem kan hjälpa? Mamma pappa, syskon kompisar

Läs mer »

Vem gör vad?

Polisen Socialtjänsten Åklagaren Läkare Barn- och ungdomspsykiatrin Polisen Polisens uppgift är att utreda brottet. Det finns särskilt utbildade poliser som utreder

Läs mer »

Våga prata

Sexuella övergrepp mot barn är vanliga. I en vanlig gymnasieklass finns det antagligen både killar och tjejer som varit utsatta.

Läs mer »