Sök
Stäng denna sökruta.

Hur kan man må?

Det allra viktigaste är att övergreppen tar slut, men många barn och unga mår dåligt efteråt. Många som varit med om övergrepp kan vara ledsna, arga och besvikna, rädda och oroliga, ha svårt att sova, att koncentrera sig eller att äta. Andra kanske inte känner så mycket, känner sig tomma eller känner sig ungefär som innan övergreppet. Det är sällan man mår dåligt hela tiden. Stunder där man är glad och fungerar som vanligt, växlar med stunder då man tänker på det som har hänt och mår dåligt. Oftast mår man bättre efter ett tag.

Rätt att må bra

Alla som varit med om ett övergrepp har rätt att må bra och få hjälp! Det kan ta tid att må bra igen och man kan behöva mycket stöd.

Alla kommer inte att behöva behandling, andra vill inte. Det är de som är utsatta som vet bäst vad de behöver och ska få bestämma. Ibland är det inte alls rätt att gå i behandling när övergreppen precis har avslöjats. Då kanske det är skönt att slippa och att få leva ett vanligt liv och göra roliga saker igen. Men behandling kanske behövs efter ett tag, eller efter många år. Då kan man få hjälp då!

Hur vet jag om jag borde söka hjälp?

För dig som mår dåligt finns det hjälp att få! Skäl att söka hjälp om du varit med om ett övergrepp är till exempel att du eller någon annan:

  • Känner rädsla, oro och ångest
  • Skäms och har skuldkänslor för det som hänt
  • Plågas av minnesbilder av övergreppen
  • Har svårt att sova och mardrömmar
  • Har svårt att koncentrera sig
  • Har värk i kroppen
  • Tappar intresset för det som förut var roligt
  • Skadar sig själv
  • Vill inte vill leva, försöker ta sitt liv
  • Har för många sexuella kontakter, söker sig till farligt sex eller sex som skadar dig själv eller andra

Du som inte vill gå i behandling eller inte vill berätta om vem du är få svar på frågor och stöd anonymt på telefon eller chatt. Du kan vända dig till:

Läs mer på nedan hemsidor

Bris – På Bris webbplats kan du under 18 ringa, maila eller chatta om du behöver prata med någon. Du behöver inte berätta vem du är när du kontaktar Bris och samtal till Bris syns inte på telefonräkningen.
Tjejjouren – Tjejjouren vänder sig främst till alla som identifierar sig som tjej, i åldrarna 12-20. Här får du hjälp att hitta din närmsta tjejjour och hittar information om sex, relationer och hälsa.
Killfrågor – på killfragor kan du chatta på måndagar, tisdagar, onsdagar, torsdagar och söndagar mellan klockan 19 och 21.
UMO – UMO är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO.se kan du få kunskap om kroppen, sex, relationer, psykisk hälsa, alkohol och droger, självkänsla och mycket annat.
RFSL ungdom – RFSL Ungdom är ett ungdomsförbund som jobbar för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter.

DittECPAT – Här kan du få hjälp, stöd och kunskap om bilder, sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL. Ditt ECPAT kan också hjälpa dig ta ner nakenbilder som har spridits

Få hjälp

Det behöver ta slut. När någon gör barn illa måste det ta slut. Vem kan hjälpa? Mamma pappa, syskon kompisar

Läs mer »

Vem gör vad?

Polisen Socialtjänsten Åklagaren Läkare Barn- och ungdomspsykiatrin Polisen Polisens uppgift är att utreda brottet. Det finns särskilt utbildade poliser som utreder

Läs mer »

Våga prata

Sexuella övergrepp mot barn är vanliga. I en vanlig gymnasieklass finns det antagligen både killar och tjejer som varit utsatta.

Läs mer »