Sök
Stäng denna sökruta.

Hur vanligt är det?

Vanligare än man tror

Sexuella övergrepp är vanligare än många tror.

En undersökning som gjorts där 3282 ungdomar svarade på frågor om våld och sexuella övergrepp visar att:

  • Cirka en av fyra hade erfarenhet av någon form av de övergrepp som frågades om.
  • De flesta som har utsätts för övergrepp har pratat med någon om det som har hänt. Det vanligaste är att man har pratat med en kompis. Det är vanligare att tjejer berättar.
  • Mindre än var tionde som varit utsatt har anmält det till polisen.
  • De flesta som har sålt sex har någon gång varit utsatta för sexuella övergrepp.
  • När våldtäkt mot yngre barn anmäls är den misstänkta nästan alltid någon barnet känner. I tonåren är det vanligare att den misstänkta är en vän eller en pojkvän.

Antal anmälda sexualbrott

De flesta sexuella övergrepp polisanmäls aldrig. Både vuxna och barn tycker det är svårt att prata om övergrepp. Trots det polisanmäls tusentals övergrepp mot barn varje år.

2014 polisanmäldes över tiotusen sexualbrott mot barn i Sverige. 3152 av polisanmälningarna gällde våldtäkt mot någon under arton år.
Brottsförebyggande rådet har analyserat polisanmälda våldtäkter mot barn. Det finns skillnader mellan de brott som polisanmäls mot barn i olika åldrar.


När våldtäkt mot yngre barn polisanmäls är den misstänkta nästan alltid någon som barnet känner. För barn under tolv år är det någon i familjen eller släkten i  70 % av fallen. De misstänkta kan också vara någon som arbetar med barn eller en vän till familjen.  I enbart 3 % av brotten är den misstänkte helt okänd.


I tonåren blir det mindre vanligt med misstänkta gärningsmän i familjen eller släkten. Den misstänkta är oftare en vän eller en pojkvän. Fler blir utsatta av någon de inte känner innan. I en tredjedel av de anmälda våldtäkterna mot tonåringar mellan femton och arton är den misstänkte någon de inte känt innan. Det kan vara någon de träffat på nätet, på en fest eller på stan.


Ju äldre barnen blir desto vanligare är det att den som är misstänkt är relativt jämnårig. När den som är utsatt är mellan femton och arton är den misstänkte mindre än fem år äldre i 60 % av fallen.

Det finns stora könsskillnader när det gäller polisanmälningar om sexuella övergrepp mot barn.


I de flesta polisanmälningarna är en flicka utsatt. När barnet är under tolv år är 23 % pojkar, mellan tolv och fjorton är 4 % pojkar och mellan femton och arton är 2 % pojkar.


En man är misstänkt i 96 % av de anmälda våldtäkterna mot barn under tolv år och 99 % av de anmälda våldtäkterna mot barn mellan tolv och arton år.

Polisanmälda brott är bara en liten andel av de brott som sker. Mycket talar för att färre våldtäkter mot pojkar anmäls, och att det finns fler kvinnor som begår övergrepp än vad som syns i brottsstatistiken.

Läs mer på nedan hemsidor

Bris – På Bris webbplats kan du under 18 ringa, maila eller chatta om du behöver prata med någon. Du behöver inte berätta vem du är när du kontaktar Bris och samtal till Bris syns inte på telefonräkningen.
Tjejjouren – Tjejjouren vänder sig främst till alla som identifierar sig som tjej, i åldrarna 12-20. Här får du hjälp att hitta din närmsta tjejjour och hittar information om sex, relationer och hälsa.
Killfrågor – på killfragor kan du chatta på måndagar, tisdagar, onsdagar, torsdagar och söndagar mellan klockan 19 och 21.
UMO – UMO är en webbplats för alla som är mellan 13 och 25 år. På UMO.se kan du få kunskap om kroppen, sex, relationer, psykisk hälsa, alkohol och droger, självkänsla och mycket annat.
RFSL ungdom – RFSL Ungdom är ett ungdomsförbund som jobbar för homosexuellas, bisexuellas, transpersoners, queeras och intersexpersoners rättigheter.

DittECPAT – Här kan du få hjälp, stöd och kunskap om bilder, sexuella kränkningar, hot och övergrepp på nätet eller IRL. Ditt ECPAT kan också hjälpa dig ta ner nakenbilder som har spridits

Få hjälp

Det behöver ta slut. När någon gör barn illa måste det ta slut. Vem kan hjälpa? Mamma pappa, syskon kompisar

Läs mer »

Vem gör vad?

Polisen Socialtjänsten Åklagaren Läkare Barn- och ungdomspsykiatrin Polisen Polisens uppgift är att utreda brottet. Det finns särskilt utbildade poliser som utreder

Läs mer »

Våga prata

Sexuella övergrepp mot barn är vanliga. I en vanlig gymnasieklass finns det antagligen både killar och tjejer som varit utsatta.

Läs mer »