Sök
Stäng denna sökruta.

Under 18

Barn berättar

Barn är experter på sina egna liv. Här har vi samlat sådant som barn och ungdomar har sagt till oss när vi frågat dem om hur det var när deras föräldrar flyttade isär och hur det är att ha föräldrar som inte bor ihop.

Att fira högtider

– Det här året när jag fyllde nio, jag fyllde år på en söndag, och då var jag hos pappa. Jag åker alltid till mamma på söndagar. Så på morgonen fick jag födelsedagspresenter från pappa och på kvällen fick jag födelsedagspresenter av mamma.

– På min födelsedag så kommer alltid båda föräldrarna. En gång fyllde jag år och då var jag hos mamma. På dagen innan släkten kom, kom pappa lite tidigare. Han hade gjort en tårtbotten och så gjorde vi tårta.

– Vi firar kanske en dag. Och så kan det vara så att jag åker till pappa nästa dag och firar. Eller så är det så att vi delar upp det i två liksom. Först är jag hos mamma och firar och sen är jag hos pappa och firar.

– Jag brukar säga att jag önskar mig olika saker till mina föräldrar. Till exempel sa jag till pappa att jag önskade mig en spegel och till mamma sa jag att jag önskade ett par nya, vad heter det, tofflor. Och då fick jag liksom det från vardera.

– Speciellt på jul. Då tänker jag jättemycket på det. Och på nyår. På jul brukar jag ringa dagen innan julafton, och på julafton, för vi brukar ses dagen efter julafton. Och då brukar vi typ äta mat och typ så. Ibland sitter pappa bara hemma själv på julafton, och då får jag lite dåligt samvete. Men ibland träffar han kompisar och så.

Hur kan man dela upp boendet?

– Min bonusbror, han har lite egen tid. För han byter på måndagar och vi byter på onsdagar. Så det blir två dagars mellanrum som han får vara ensam och två dagar jag och Tim får vara ensamma. Så man ses inte hela tiden. Nu är vi typ som syskon, vi bråkar ibland och man måste ju få vara lite själv.

– Vi har bytesdag på söndagar för då kan man liksom få vara på helgen också, så att det inte är att man missar fredagsmyset med familjen liksom. Om man har varit med hela veckan kan man vara med och bestämma fredagsmys. Om man kommer till pappa direkt på fredagen då får man inte vara med och bestämma.

– För mig brukar det vara så här att jag brukar få packa, lägga fram mina saker lite innan. För annars brukar jag glömma det. Jag har läxa och min morgonrock som jag brukar ta med. Om det är dans på måndagar så brukar jag ta med kläder till den.

– Ibland, till exempel nu, så hade jag min vinterjacka. Sen blev det vår och då ville jag ha min vårjacka men då var jag hos mamma och min vårjacka var hos pappa. Det är jobbigt, för då måste jag åka dit och hämta den.

Fördelar

– Min storasyster har önskat sig en katt sen hon var jätteliten. Hon vill verkligen jättegärna ha en men vi hade för liten lägenhet. När våra föräldrar flyttade isär, och mamma flyttade ihop med Jimmy, då fick vi en katt. För det var ett stort ställe, de delar på ett hus.

– Jag vill också ha en bonus. För om jag hade en bonus, då skulle den kunna vara barnvakt åt mig.

– Var det bra att få en bonuspappa? Ja, det var väldigt bra.

Bråk

– Ibland kan jag vara väldigt rädd för min pappa på vissa sätt, vilket inte jag ska behöva vara.

– Jag tycker det är jobbigt när de träffas, för de bråkar jättemycket. Pappa håller på och säger massa grejer till mamma. Och sen ibland har han sagt grejer till mig som jag ska säga till mamma och sånt där.

– Det kändes som att jag typ var någon. Att jag inte var en människa. Det handlar bara om att han skulle få sin vilja igenom, inte vad jag ville egentligen.

– Jag minns att de kastade tallrikar och glas och slogs. De skrek väldigt mycket också.

– Jag brukade inte vara med när de bråkade, men jag visste att de var oense om var jag skulle vara och när och hur och typ så. De kanske tyckte att jag skulle vara hos båda två på julafton eller något sånt där.

Och lite annat

– Det som fick mig att må bättre, det var att sätta på musik och rita… Alltså man kan säga att det var typ som min terapi.

– Finns det flera än jag som har föräldrar som bråkar hela tiden?

– Jag vill inte att mina föräldrar ska flytta ihop. Fast det finns ju problem med att de bor långt bort ifrån varandra. Min pappa bor nästan på landet och jag behöver vakna jättetidigt på morgonen för att hinna till skolan. Då kan det vara jättestressigt på morgnarna.

– De har ju gillat varandra förut. Men man förändras ju och man kan inte tycka samma hela tiden. Så liksom, allt ändras.

– Förr kunde jag prata med min gamla lärare, hennes pappa var också alkoholist. Hon gav mig jättemånga råd, som att det inte var mitt fel att pappa drack och att jag inte ska känna att det är press på mig att behöva träffa honom, utan det är mitt val. Det är han som har satt sig i situationen och även fast han dricker är han en snäll person bakom, och han menar inget illa.

– Jag har två lillabrorsor, en storasyster och en storebror. Men mina två lillabrorsor har samma pappa som mig, fast inte samma mamma. Min storasyster har samma mamma som mig, fast inte samma pappa. Och min storasyster har samma mamma som mig, fast inte samma pappa som mig och Magnus.

– Jag hade en period där jag tyckte att pappa var så jobbig för han skulle alltid ställa frågor ”vad har du gjort idag?” ”Hur var det här och det här?” Det tyckte jag var lite jobbigt så då bodde jag en dag längre hos mamma. Och det var bättre där för mamma tjatade inte. Hon sa typ så här ”hur var det idag?” så var det inte mer än det.

– Jag gick i en grupp. Vad hette de då? Skilda världar. Det var ganska bra. Vi fick berätta om känslor, göra några uppgifter, prata mycket och leka några lekar. Det kändes bra att vara med andra barn som hade det likadant.

– För mig är det viktigt att jag vet. Om jag ska träffa pappa eller inte. Det är viktigt för mig att veta. Eller om det är någonting med föräldrarna och syskonen. Det är sånt som jag måste veta.

Läs mer på

Umo – ”Stöd om du har problem i familjen”, en lista med olika organisationer där du kan prata med vuxna om du har problem i familjen

Umo – ”Skilda föräldrar”, mer information om hur det kan vara när föräldrar flyttar isär.

Koll på Soc – Förklaring av svåra ord som ”vårdnadshavare”, ”boende” och ”umgänge”

Hedersförtryck.se – drivs av Länsstyrelsen Östergötland och är en informationssida för alla som på ett eller annat sätt kommer i kontakt med olika former av hedersrelaterat våld och förtryck.
1177 Vårdguiden – tryggt om din hälsa och vård. Läs om hälsa och sjukdomar och var du kan hitta vård.

Män.se – Är du separerad pappa? Fram till och med 2025 finns ett projekt som föreningen MÄN driver som syftar till att ge stöd till pappor i separation. Stödet är ofta möjligt att delta på distans.

Samarbeteefterskilsmässa.se – Många kommuner erbjuder föräldrar stöd genom det digitala verktyget SES, Samarbete efter skilsmässa. På hemsidan kan du ta del av verktyget och se om din kommun är ansluten.