Search
Close this search box.

Under 18

Föräldrar som inte finns med på samma sätt som förut

Jag vill att hon ska komma hem, i alla fall ringa och säga grattis och så när man fyller år.

När föräldrar inte längre bor ihop kan det ibland bli så att en förälder inte finns med i barnets liv lika mycket som innan. Föräldrarna kanske får mer att göra än tidigare och då kan man känna sig bortglömd eller osynlig. Ibland kan det vara så att båda föräldrarna inte längre är med på kalas samtidigt eller inte kollar på matcher och uppvisningar ihop.

Man kan också känna sig bortglömd när föräldrarna har träffat nya partners. Kanske vill man ha egen tid med sin förälder, utan nya partners och bonussyskon. Man ska vara schysst mot alla i familjen men man bestämmer själv vilka man är mest nära.

Vissa föräldrar fattar inte hur viktiga de är! Kanske flyttar en av föräldrarna längre bort. Men man kan ändå hålla kontakten. Genom att skicka god natt-sms, bilder, skriva brev eller maila kan man hålla kontakten ändå.

Så här kan det vara

Lena och Yasmin pratar om sina familjer. Lena tycker det är jobbigt att flytta mellan föräldrarna. Hon skulle vilja bo mer hos mamma, från pappa är det så långt till skolan och kompisarna. Yasmin berättar att hon bodde varannan vecka förut, men att hon nästan aldrig är hos mamma längre. Om hon fick bestämma skulle hon vara där halva tiden, men det får hon inte.


När Adam var liten brukade han vara hos pappa varannan helg. Men pappa ställde in oftare och oftare. Ibland sa han att han måste jobba, men ibland lät han bara bli att hämta Adam. Nu har de inte träffats på ett halvår. Adam är både ledsen och arg. Han vet inte vad han ska göra om pappa ringer. Slänga på luren eller bli jätteglad?


Alices pappa slog både henne och mamma när de bodde ihop. Till slut flydde de till en kvinnojour och stannade där tills mamma fick en egen lägenhet. Alice fick träffa en kvinna från familjerätten som lyssnade på henne när hon berättade att hon inte vill bo hos pappa. Hon vet att pappa vill att hon ska bo hos honom, men de andra vuxna lyssnade på henne. För Alice räcker det bra att ha messa och ringa ibland.

Läs mer på

Umo – ”Stöd om du har problem i familjen”, en lista med olika organisationer där du kan prata med vuxna om du har problem i familjen

Umo – ”Skilda föräldrar”, mer information om hur det kan vara när föräldrar flyttar isär.

Koll på Soc – Förklaring av svåra ord som ”vårdnadshavare”, ”boende” och ”umgänge”

Hedersförtryck.se – drivs av Länsstyrelsen Östergötland och är en informationssida för alla som på ett eller annat sätt kommer i kontakt med olika former av hedersrelaterat våld och förtryck.
1177 Vårdguiden – tryggt om din hälsa och vård. Läs om hälsa och sjukdomar och var du kan hitta vård.