Search
Close this search box.

Under 18

Många olika känslor

När föräldrar ska flytta isär eller redan har gjort det kan man känna många olika känslor, nästan på samma gång. Det kan kännas sorgligt men kan också vara en lättnad över att föräldrarna ska flytta isär. Det kan kännas på olika sätt – det beror på helt enkelt.

Vissa barn kan t.ex få svårt att sova eller att koncentrera sig i skolan. Andra kan få ont i magen, få huvudvärk eller bli arga snabbare.

Samtidigt kan det också kännas spännande att familjen förändras. Man kan helt enkelt ha många olika känslor och alla kan reagera olika. 

Faktaruta

Ett par ord som kan vara bra att känna till:

  • Gift – att vara gift betyder att två vuxna har ingått äktenskap och kanske haft ett bröllop.
  • Sambo – två personer som bor tillsammans och delar hem men som inte är gifta.
  • Separera – betyder att föräldrar flyttar ifrån varandra och inte bor ihop längre.
  • Skilja sig – Är när man slutar vara gifta.
  • Vårdnadstvist – kallar man det för när föräldrar går till domstol och inte är överens om var barnet ska bo, vem som ska ha vårdnaden eller hur man ska umgås.
  • Vårdnadshavare – Att vara vårdnadshavare innebär att ha ansvar för barnet och att se till att hen har det bra. Man behöver inte bo med sin vårdnadshavare. Vårdnadshavare och förälder är oftast samma person. Man kan ha en eller två vårdnadshavare. De flesta barn har två föräldrar som vårdnadshavare och då bestämmer de gemensamt och behöver komma överens om stora beslut som gäller barnet. Det kan till exempel handla om vilken skola barnet ska gå i.
  • Umgänge – betyder att träffas. Barn har rätt att ha kontakt med båda sina föräldrar, även föräldern de inte bor med. Barn kan umgås med en förälder. 
  • Växelvis boende – betyder att barnet ibland bor hos den ena föräldern och ibland hos den andra. En annan lösning är att bo hos den ena föräldern då och då, kanske varannan helg. Det kan se väldigt olika ut och det mesta kan vara bra.

Så här kan det vara

Michelle blev jätteledsen när mamma berättade att hon och pappa ska skiljas. Sedan blev hon arg för att de bestämt utan att fråga henne. Men efter ett tag tyckte hon att det var lite spännande, mamma ska flytta till en ny lägenhet som ligger nära badhuset och centrum. Det känns kul att få bo där varannan vecka.


Hampus hade massor av frågor när mamma och pappa berättade att de ska flytta isär. Varför? Var ska han bo om de ska bo på olika håll? Vad händer om han längtar efter den förälder som inte är där? Mamma och pappa var faktiskt ganska bra på att svara.

Läs mer på

Umo – ”Stöd om du har problem i familjen”, en lista med olika organisationer där du kan prata med vuxna om du har problem i familjen

Umo – ”Skilda föräldrar”, mer information om hur det kan vara när föräldrar flyttar isär.

Koll på Soc – Förklaring av svåra ord som ”vårdnadshavare”, ”boende” och ”umgänge”

Hedersförtryck.se – drivs av Länsstyrelsen Östergötland och är en informationssida för alla som på ett eller annat sätt kommer i kontakt med olika former av hedersrelaterat våld och förtryck.
1177 Vårdguiden – tryggt om din hälsa och vård. Läs om hälsa och sjukdomar och var du kan hitta vård.