Sök
Stäng denna sökruta.

Under 18

När barn får veta

Det är något viktigt som jag och pappa vill berätta för er.

– Ok. Ni ska skiljas och jag och Fred kommer bo varannan vecka hos båda, får jag ta en tårtbit till?

När föräldrarna berättar att de inte ska bo ihop kan man känna olika känslor. Man kan vara arg på sina föräldrar även om man älskar dem. Ibland kan man vilja bo mer hos ena föräldern än den andra även om man älskar båda lika mycket.

När föräldrar flyttar isär är det vanligt att familjemedlemmar går igenom olika saker vid olika tidpunkter. Vuxna som har bestämt att flytta isär har ofta hunnit fundera länge på beslutet men för barnet i familjen, och ibland för en av föräldrarna, kommer det ofta som en överraskning. Under tiden det tar för barnet att förstå och vänja sig har de vuxna ofta kommit långt i sin process.

Forskning har visat att i familjer där någon har en funktionsnedsättning, är det vanligare att föräldrarna skiljer sig. Vad det beror på vet man inte riktigt.

Det som känns konstigt i början blir normalt om ett tag

När föräldrarna flyttar isär är det mycket som förändras men det som känns konstigt i början blir normalt om ett tag. Till exempel kan det kännas konstigt att ha två olika hem i början men efter ett tag vänjer man sig. Det kan också bli så att en eller båda föräldrar flyttar till ett mindre hus eller lägenhet. Det är också vanligt att föräldrarna har mindre pengar än innan.

Man kan vara ledsen och sörja minnena av den gamla familjen, även om man fortfarande träffar båda föräldrarna. Livet fortsätter och humöret går upp och ner. Ena stunden kanske man är ledsen för att en förälder har flyttat till en annan stad men i nästa stund kan man vara glad över sitt nya rum. Det är normalt att ha blandade känslor!

Det kan kännas tråkigt att föräldrarna flyttar isär men kan det också innebära något bra. Kanske kommer man att fira högtider på nya sätt eller till och med fira nya högtider man inte firat tidigare.

Så här kan det vara

Amanda blir jätteförvånad när mamma och papa berättar att de ska flytta isär. De bråkar ju aldrig, Men mamma förklarar att de faktiskt inte är kära längre, och pappa säger att de är bara vänner och kommer att fortsätta vara det. Han förklarar att det är bra, de har inte grälat när de bor ihop och kommer att fortsätta att vara sams när de flyttat isär.


Adrian har aldrig förstått varför mamma och pappa gifte sig. De grälar ju jämt. När pappa berättar att han tänker flytta och att de ska skilja sig känns det rätt skönt för Adrian. Han gillar bägge sina föräldrar men han hatar att vara med när de grälar. Nu kanske han slipper det.


Ali går i en liten grupp i skolan där han får hjälp med sin dyslexi. Innan han bytte till sin lilla grupp var han ofta ledsen och kände sig dum. Nu älskar han skolan. När mamma och pappa berättar att de ska sälja lägenheten och flytta isär blir han väldigt orolig. Hur ska det bli med hans skola?

Läs mer på

Umo – ”Stöd om du har problem i familjen”, en lista med olika organisationer där du kan prata med vuxna om du har problem i familjen

Umo – ”Skilda föräldrar”, mer information om hur det kan vara när föräldrar flyttar isär.

Koll på Soc – Förklaring av svåra ord som ”vårdnadshavare”, ”boende” och ”umgänge”

Hedersförtryck.se – drivs av Länsstyrelsen Östergötland och är en informationssida för alla som på ett eller annat sätt kommer i kontakt med olika former av hedersrelaterat våld och förtryck.
1177 Vårdguiden – tryggt om din hälsa och vård. Läs om hälsa och sjukdomar och var du kan hitta vård.