Sök
Stäng denna sökruta.

Under 18

När det är illa och man kan behöva mycket hjälp utifrån

För de flesta barn blir det mesta är helt okej när föräldrar flyttar sär.  Men ibland blir det inte bra. Vi har pratat med barn som berättat om svåra situationer. Här är några exempel på vad de tyckte var jobbigt:

  • Att barn känner sig använda och får gå med meddelanden mellan föräldrarna
  • Barn som inte får träffa den andra föräldern, trots att barnet vill det
  • Barn som hålls hemma från skolan när det är bytesdag
  • Barn som behöver träffa föräldrar som de är rädda för
  • Föräldrar som pratar illa om varandra
  • Bråk och skrik mellan föräldrar
  • Våld – både mot barnet och mot förälder

Om det inte känns bra, då betyder det att det inte bra. När det är tufft hemma kan man påverkas på olika sätt. Kanske hamnar man lättare i bråk, blir arg eller ledsen för småsaker eller så kan det kan vara svårt att koncentrera sig i skolan. Barn kan också reagera med att få ont i magen eller i huvudet.

Barn har rätt att vara barn och göra det som barn måste få göra. Barn har rätt att leka, gå i skolan, göra läxor, vara med kompisar och hålla på med fritidsaktiviteter. Det är vuxna som ska ta ansvar så att det blir så bra som möjligt när föräldrar flyttar isär eller inte bor ihop.

Prata med en vuxen som du litar på! Kanske en lärare i skolan, skolkurator, en vän till familjen eller en släkting. Det finns hjälp att få från BRIS mfl (se andra organisationer längre ner på sidan).

Barn blir också hjälpta av att träffa en psykolog eller terapeut till exempel på en ungdomsmottagning, eller någon från en barn- och ungdomspsykiatrisk mottagning.

I alla kommuner finns socialtjänsten. De har ansvar för att barn inte ska fara illa. Om någon är orolig för om barn far illa kontaktas socialtjänsten.

Så här kan det vara

Ebba och Max är hos pappa varannan helg. Ibland blir han väldigt full. Ebba säger till Max att han inte får berätta för mamma. Då kommer de inte att få åka dit mer! Men Max vill berätta. Han tycker det är läskigt.


Husseins pappa kommer hem och hämtar honom. Han har bråttom och är sur. Mamma pratar om pengar som hon inte fått. Hon ställer sig framför ytterdörren så att de inte kan komma förbi. Pappa svär och skriker åt henne. När hon inte flyttar sig knuffar han undan henne. Hussein gömmer sig i sitt rum.

 

Fem budskap från föräldrar till barn:

– Det är inte ditt fel att vi flyttar isär!

– Vi älskar dig lika mycket som innan!

– Du kan inget göra något för att vi ska bli ihop igen!

– Du har kvar bägge dina föräldrar och behöver inte välja!

– Vi kommer att lyssna på dig och vi kommer försöka ordna allt så bra det går!

Bouj – en chatt och frågelåda på svenskt teckenspråk

Rädda Barnen – stödlinje på flera språk

Fråga BUP – frågelåda om man har det väldigt svårt

Läs mer på

Umo – ”Stöd om du har problem i familjen”, en lista med olika organisationer där du kan prata med vuxna om du har problem i familjen

Umo – ”Skilda föräldrar”, mer information om hur det kan vara när föräldrar flyttar isär.

Koll på Soc – Förklaring av svåra ord som ”vårdnadshavare”, ”boende” och ”umgänge”

Hedersförtryck.se – drivs av Länsstyrelsen Östergötland och är en informationssida för alla som på ett eller annat sätt kommer i kontakt med olika former av hedersrelaterat våld och förtryck.
1177 Vårdguiden – tryggt om din hälsa och vård. Läs om hälsa och sjukdomar och var du kan hitta vård.