Sök
Stäng denna sökruta.

Under 18

Familjer förändras med tiden

Jag har mina bonuskusiner och min bonussyster… Ja, det är massor med bonus överallt

Familjer förändras alltid, oavsett om föräldrar bor ihop eller inte. Det föds nya syskon, ett storasyskon flyttar hemifrån, hela familjen flyttar, eller så blir kanske någon sjuk eller dör. Men familjen förändras också när föräldrar flyttar isär.

Många barn tycker att det går för snabbt när deras föräldrar flyttar isär. Ofta kan det vara så att föräldrarna har tänkt på att flytta isär länge men har väntat med att berätta för barnen. Då kommer skilsmässan eller separationen som en överraskning för barnen och det känns plötsligt när en förälder flyttar till ett annat hem. Det kan väcka många känslor, som exempelvis ilska, sorg men kanske också lättnad och nyfikenhet över hur den nya vardagen kommer att se ut.

Det kan finnas människor som är viktiga för mamma eller pappa, som en ny partner, fast de inte är lika viktiga för barnet. Vissa barn tycker att det är jobbigt när den ena föräldern har träffat någon ny men den andra inte har det. Då kan man känna sig orolig för den ensamma föräldern. Barn har berättat att de tycker det var bra att båda föräldrarna hade träffat nya partners.

Det kommer in nya relationer in i alla barns liv. För barn som har föräldrar som inte bor ihop kan nya relationer vara föräldrars nya partners, nya halvsyskon eller nya bonussyskon. Barn kan ha flera familjer och de bestämmer själva vilka som är viktiga för dem. I början kanske man inte gillar sina nya bonussyskon men när man har lärt känna dem bättre kanske det visar sig att man får en ny kompis!

Så här kan det vara

Det bästa med att ha föräldrar som inte bor ihop är att få fler föräldrar, tycker Sanna. När Sannas föräldrar flyttade isär så träffade mamma en ny kille. Sanna och han har jättekul ihop. Han spelar fotboll precis som Sanna och hon har fått följa med honom på match. Det känns som hon har fått en extrapappa. Hon hoppas att pappa träffar en ny snart också!


Teos föräldrar har aldrig bott ihop och han har flyttat mellan dom så länge han minns. För några år sedan gifte sig pappa, och han har två barn med sin fru. När Teo kommer dit blir alla glada, men Teo känner sig utanför ibland. De bor ihop hela tiden och gör massor av kul när Teo är hos mamma. I vintras åkte de till Kanarieöarna utan Teo.


My har bott med mamma och bonuspappa Per sedan hon var liten. Hon har en lillebror också, Adam som har Per som pappa. Nu ska de också flytta isär. My hörde när de grälade. Mamma sa att Per inte hade någon rätt att träffa My när han flyttat eftersom det inte är hans barn. Men My tycker att Per är hennes pappa! Ska Adam få bo hos honom men inte My?

Läs mer på

Umo – ”Stöd om du har problem i familjen”, en lista med olika organisationer där du kan prata med vuxna om du har problem i familjen

Umo – ”Skilda föräldrar”, mer information om hur det kan vara när föräldrar flyttar isär.

Koll på Soc – Förklaring av svåra ord som ”vårdnadshavare”, ”boende” och ”umgänge”

Hedersförtryck.se – drivs av Länsstyrelsen Östergötland och är en informationssida för alla som på ett eller annat sätt kommer i kontakt med olika former av hedersrelaterat våld och förtryck.
1177 Vårdguiden – tryggt om din hälsa och vård. Läs om hälsa och sjukdomar och var du kan hitta vård.