Sök
Stäng denna sökruta.

Under 18

Föräldrar som är i kris och inte riktigt är sig lika

Det händer att föräldrar är ledsna och oroliga både när de bor tillsammans och när de bor på olika håll. Det är aldrig barnets fel, och det kan vara svårt att hjälpa. Ledsenheten och oron smittar av sig. För mammor och pappor är barn jätteviktiga och de är ofta en tröst bara att de finns. Att göra roliga saker eller att bara vara tillsammans kan hjälpa. När föräldrar mår riktigt dåligt, dricker för mycket, använder droger eller är så ledsna att de inte orkar sköta om sig själva, är det andra vuxna som måste hjälpa till. Det är inte ett barns uppgift.

Faktaruta

Föräldrar som mår dåligt kan:

  • Börja gråta lättare
  • Glömma saker
  • Tåla mindre stress
  • Bli arg lättare
  • Vara pinsamma
  • Vara alldeles som vanligt

 

Så här kan det vara

Lovas mamma ville inte skiljas. När pappa träffade en ny blev hon jätteledsen, och Lova kan fortfarande höra att hon gråter på nätterna ibland. Lova trivs hemma hos pappa, men när hon är där oroar hon sig för att mamma är ensam och ledsen. När hon kommer hem försöker hon vara extra snäll och har alltid med sig en teckning åt mamma.


Olegs pappa vill gärna träffa någon ny efter skilsmässan. Han har kommit på att han vill vara tillsammans med en annan man. Han är ofta ute på krogen och träffar olika män som han fått kontakt med på nätet. Han har bytt klädstil också. Oleg tycker att han är snygg i de nya kläderna, men hoppas att han träffar någon snart. Det är dyrt att vara ute och att köpa kläder. I somras hade de inte råd att åka på semester.


När Malte var liten jobbade pappa nästan jämt, och hade inte så mycket tid för Malte, Nu har mamma och pappa flyttat isär, och när Malte är hos pappa så har han tid, Han hämtar tidigt på fritids, hjälper Malte med läxorna och följer med till träningen.

Bouj – en chatt och frågelåda på svenskt teckenspråk

Rädda Barnen – stödlinje på flera språk

Fråga BUP – frågelåda om man har det väldigt svårt

Läs mer på

Umo – ”Stöd om du har problem i familjen”, en lista med olika organisationer där du kan prata med vuxna om du har problem i familjen

Umo – ”Skilda föräldrar”, mer information om hur det kan vara när föräldrar flyttar isär.

Koll på Soc – Förklaring av svåra ord som ”vårdnadshavare”, ”boende” och ”umgänge”

Hedersförtryck.se – drivs av Länsstyrelsen Östergötland och är en informationssida för alla som på ett eller annat sätt kommer i kontakt med olika former av hedersrelaterat våld och förtryck.
1177 Vårdguiden – tryggt om din hälsa och vård. Läs om hälsa och sjukdomar och var du kan hitta vård.