Att ha flera hem

Att ha skilda föräldrar innebär oftast att föräldrarna inte bor ihop. Det betyder att de har varsitt hem.

I Sverige är det vanligt att barnen bor hos båda föräldrarna och flyttar emellan. Om barnet bor ungefär lika mycket hos båda kallas det växelvis boende. Barn kan också bo mest hos den ena föräldern och bara ibland hos den andra. Eller helt och hållet bara med den ena föräldern.

Forskare har funnit att det är vanligt att barn som bor växelvis har lika bra relation till båda sina föräldrar som barn som bor med bägge. De har också sett att barn som bor växelvis ibland har lite bättre relation till pappan än barn i familjer där föräldrarna bor ihop.

Barns boendeformer

  • Växelvis -50/50 eller typ så
  • Kärnfamilj-med båda föräldrar
  • Mest med en förälder
  • Enbart med en förälder

Så här kan det vara

Ibland tänker Juno på hur det var när hon var liten och mamma och pappa bodde ihop. Hon saknar huset och lekstugan i trädgården. Hon saknar lekparken med klätterträd och gungor, och grannens katt. Hon saknar när de spelade spel tillsammans och när de firade födelsedagar, men så minns hon alla bråk mamma och pappa hade och tycker nog att hon har det rätt bra nu.

Läs mer på nedan hemsidor

Umo – ”Stöd om du har problem i familjen”, en lista med olika organisationer där du kan prata med vuxna om du har problem i familjen

Umo – ”Skilda föräldrar”, mer information om hur det kan vara när föräldrar flyttar isär.

Koll på Soc – Förklaring av svåra ord som ”vårdnadshavare”, ”boende” och ”umgänge”

Hedersförtryck.se – drivs av Länsstyrelsen Östergötland och är en informationssida för alla som på ett eller annat sätt kommer i kontakt med olika former av hedersrelaterat våld och förtryck.
1177 Vårdguiden – tryggt om din hälsa och vård. Läs om hälsa och sjukdomar och var du kan hitta vård.
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email