Sök
Stäng denna sökruta.

Under 18

Att ha flera hem

Att ha skilda föräldrar innebär oftast att föräldrarna inte bor ihop. Det betyder att de har varsitt hem.

I Sverige är det vanligt att barnen bor hos båda föräldrarna och flyttar emellan. Om barnet bor ungefär lika mycket hos båda kallas det växelvis boende. Barn kan också bo mest hos den ena föräldern och bara ibland hos den andra. Eller helt och hållet bara med den ena föräldern.

Barn som bor växelvis har ofta lika bra relation till båda sina föräldrar som barn som bor med bägge. Ibland kan barn som bor växelvis till och med få bättre relation till bägge föräldrarna än barn i familjer där föräldrarna bor ihop.

Det som fungerar bra för ett barn kanske inte alls fungerar för ett annat. Saker som påverkar är till exempel hur långt det är mellan föräldrarna och hur barnet trivs i de olika hemmen. Det påverkar också hur viktigt barnet tycker det är med rutiner och att det är likadant varje dag. En del funktionsvariationer kan göra att det är svårare att byta mellan två hem.

När vuxna bestämmer hur mycket barn ska bo i varje hem ska de välja det som är bäst för barnet, inte vad som är bäst för de vuxna.

Barns boendeformer

  • Växelvis -50/50 eller typ så
  • Kärnfamilj-med båda föräldrar
  • Mest med en förälder
  • Enbart med en förälder

Så här kan det vara

Ibland tänker Juno på hur det var när hon var liten och mamma och pappa bodde ihop. Hon saknar huset och lekstugan i trädgården. Hon saknar lekparken med klätterträd och gungor, och grannens katt. Hon saknar när de spelade spel tillsammans och när de firade födelsedagar, men så minns hon alla bråk mamma och pappa hade och tycker nog att hon har det rätt bra nu.


Angelica har autism och har väldigt svårt när saker förändras. Hon blir stressad och låser sig helt. När Angelicas föräldrar skiljer sig bestämmer de att hon ska bo hos mamma i veckorna och åka till pappa varannan helg. Pappa har träffat en ny tjej och kommer att flytta till en annan stad. Mamma ska bo kvar, så om Angelica bor hos henne får hon gå kvar på samma skola och i samma hem. Angelica tycker att det är skönt att de bestämmer åt henne. Hon vill inte att allt ändras på en gång. Kanske kommer hon att vara mer hos pappa när hon vant sig vid hans nya hem och vid resorna.

Läs mer på

Umo – ”Stöd om du har problem i familjen”, en lista med olika organisationer där du kan prata med vuxna om du har problem i familjen

Umo – ”Skilda föräldrar”, mer information om hur det kan vara när föräldrar flyttar isär.

Koll på Soc – Förklaring av svåra ord som ”vårdnadshavare”, ”boende” och ”umgänge”

Hedersförtryck.se – drivs av Länsstyrelsen Östergötland och är en informationssida för alla som på ett eller annat sätt kommer i kontakt med olika former av hedersrelaterat våld och förtryck.
1177 Vårdguiden – tryggt om din hälsa och vård. Läs om hälsa och sjukdomar och var du kan hitta vård.