Search
Close this search box.

Under 18

Föräldrar är osams och tycker olika

”Så det är fredag nästa vecka? Det är perfekt – hos mamma får jag vara ute till tio!”

När föräldrar flyttar isär kan de bli osams och tycka olika om olika saker. Vem ska man hålla med då? Man måste inte välja sida! Kom ihåg att föräldrar kan vara osams eller tycka olika oavsett om de bor ihop eller inte.

När föräldrar är osams kan det påverka barn på olika sätt. Vissa föräldrar vill ha olika utvecklingssamtal med barnets lärare efter att de har flyttat isär. Kanske har man föräldrar som bråkar så det syns, till exempel i skolan. Det kan kännas pinsamt.

Ibland har man olika regler hos de olika föräldrarna. Till exempel får man vara upp sent hos den ena föräldern men måste lägga sig tidigt hos den andra. En del barn bryr sig inte om att det finns olika regler i olika hem. Andra barn tycker att det är jobbigt och har svårt att förstå. Barn är helt enkelt olika, och det är bra om de vuxna har samma regler i båda hemmen om barn behöver det.

Det är aldrig okej att föräldrar bråkar så att de skrämmer barnen eller att de gör varandra illa. Ingen ska behöva vara rädd hemma. Om det är så måste det ta slut. Om det inte hjälper att prata med föräldrarna kan man ta hjälp av andra vuxna. Om det blir farligt kan både barn och vuxna ringa till polisen. 

Det är inte barnets uppgift att lösa föräldrarnas konflikt. Däremot måste föräldrarna alltid göra det som är bäst för barnet, det står i artikel 3 i FN:s Barnkonvention. Det är svårt att säga exakt vad barnets bästa är för det är olika för olika barn. Till exempel kan det vara bäst för ett barn att bara bo hos sin mamma men för ett annat barn kan det vara bäst att bo lite grann hos båda föräldrarna. Ett bra sätt för vuxna att förstå vad som är bäst för dig är att de frågar dig om dina åsikter. Du kan läsa mer om dina rättigheter och lagar som gäller när föräldrar flyttar isär via länken nedan.

Så här kan det vara

Det regnar ute. Men när Pluto ska ta på sig regnkläderna är de borta. De är nog kvar hos pappa. Mamma blir sur som vanligt. Hon skäller inte på Pluto, men munnen blir arg. Snart pratar hon inte om regnkläder utan om hur slarvig och hopplös pappa är. Hon ber honom att hälsa pappa att han måste skärpa sig. Pluto blir lika ledsen som om han fått skäll.


Mamma och pappa har berättat att de ska skilja sig. Ida och Tessan är inte förvånade, de har bråkat jättemycket. De hoppas att det ska bli bättre när de flyttar isär. Men nu förändras bråken, istället för att handla om pengar och städning så börjar de handla om var Ida och Tessan ska bo.


På söndagen åker Tom och pappa till frisören. Först klipper sig pappa och sedan klipper sig Tom. Han klipper av sitt långa hår och har nästan samma frisyr som pappa. När de kommer hem till mamma blir hon alldeles tyst. Hon ber Tom gå in och han hör hur de börjar gräla.

Läs mer på

Umo – ”Stöd om du har problem i familjen”, en lista med olika organisationer där du kan prata med vuxna om du har problem i familjen

Umo – ”Skilda föräldrar”, mer information om hur det kan vara när föräldrar flyttar isär.

Koll på Soc – Förklaring av svåra ord som ”vårdnadshavare”, ”boende” och ”umgänge”

Hedersförtryck.se – drivs av Länsstyrelsen Östergötland och är en informationssida för alla som på ett eller annat sätt kommer i kontakt med olika former av hedersrelaterat våld och förtryck.
1177 Vårdguiden – tryggt om din hälsa och vård. Läs om hälsa och sjukdomar och var du kan hitta vård.